Paukščių šeimos

Dėmėtas erelis

Pin
Send
Share
Send
Send


AgroBioFarm „Velegozh“ kviečia į Maskvos sritį!
Organizuotos moksleivių ir tėvų su vaikais grupės (nuo 12 iki 24 žmonių) priimamos pagal edukacinę ir pažintinę programą „Įvadas į gamtos tvarkymą“ Plačiau >>>

Žiemos paukščių skaičius Rusijoje!
Kviečiame biologinius būrelius, profesionalius ornitologus ir tiesiog paukščių mylėtojus dalyvauti žiemos paukščių skaičiavimo programose „Parus“ ir „Euro-Azijos kalėdiniai skaičiavimai“ 2020-2021 metų žiemos sezonu. Daugiau informacijos >>>

Lauko botanikos varžybos "PAVASARIO FLORA" vyks 2020 m. gegužės – birželio mėn. internetu (augalų atpažinimas iš nuotraukų). Konkurse kviečiami dalyvauti moksleiviai ir suaugę gamtos mylėtojai, gyvenantys Rusijos Europos dalies vidurinėje zonoje. Daugiau informacijos >>>

Nemokamos ekskursijos į Dėlių muziejų!
Tarptautinis medicinos dėlių centras kviečia apsilankyti muziejuje ir sužinoti apie dėlių naudą ir pavojų, jų auginimą, hirudoterapiją, medicininę kosmetiką ir daug daugiau. Daugiau informacijos >>>

Gali būti nemokamai paskelbta Jūsų skelbimas apie visos Rusijos varžybas, mitingą, olimpines žaidynes, kitus svarbius renginius, susijusius su vaikų aplinkosauginiu ugdymu ar gamtos apsauga ir tyrimais. Daugiau informacijos >>>

mes paskelbti mūsų svetainėje autorių teisių švietimo programos, straipsniai apie vaikų gamtosauginį švietimą gamtoje, vaikų tyrimų darbai (projektai), remiantis gamtos lauko tyrimais. Daugiau informacijos >>>

: ml apie:

Mūsų autoriaus mokomoji medžiaga apie ornitologiją ir Rusijos paukščius:
Mūsų internetinėje parduotuvėje nekomercinėmis kainomis (gamybos kaina)
gali įsigyti šią mokymo medžiagą apie ornitologiją ir Rusijos paukščius:

kompiuterinis skaitmeninis (kompiuteriams-„Windows“) Rusijos paukščių raktai, kuriuose yra 206 vidurinės juostos paukščių rūšių aprašymai ir vaizdai (paukščių, siluetų, lizdų, kiaušinių ir balsų brėžiniai), taip pat kompiuterinė programa paukščiams identifikuoti. susiduria gamtoje.
programa išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams „Android“ lauko vadovas Rusijos paukščiams (galite nusipirkti „Google Play“ parduotuvėje),
„iPhone“ ir „iPad“ programos: Rusijos paukščiai, Europos paukščiai, Rusijos paukščių balsai, Paukščių skambučiai: Europos paukščiai, Paukščių skambučiai: Šiaurės Amerikos paukščiai: Vilioklės, Lauko automatinis paukščių balso atpažinimas (juos visus galima atsisiųsti iš „AppStore“) ,
kišeniniai lauko vadovai Vidurinės juostos paukščiai (160 rūšių), Rusijos paukščiai (278 rūšys),
spalvotos identifikavimo lentelės migruojantys paukščiai, žiemojantys paukščiai,
serijos „Rusijos gamtos enciklopedija“ identifikavimo knygos: paukščiai, augintiniai,
MP3 diskai su paukščių balsais (dainos, skambučiai, skambučiai): Centrinės Rusijos paukščių balsai (343 rūšys) ir Rusijos paukščių balsai, 1 dalis: europinė dalis, Uralas, Sibiras (BN Veprintsevo muzikos biblioteka, 450 rūšių) ).

Didysis erelis - Aquila clanga

Išvaizda. Beveik visada labai tamsios vienodos spalvos, kartais su balkšva dėme viršutinėje uodegoje. Jauniklių viršutinė dalis yra su lengvomis lašo formos dėmėmis. Skrendančiam paukščiui uodega atrodo trumpa.

Balsas. (Pakraukite puslapį iš naujo - F5, jei norite vėl klausytis balso). Balsavo „kyak-kyak-kyak“ ir įvairius trilerius.

Buveinė. Mišri miškai, įsiterpę į upių slėnius, pievas, pelkes ir griovius miško ir miško stepių zonose.

Maistas. Maitinasi graužikais, paukščiais, varlėmis, gyvatėmis ir dideliais vabzdžiais. Skirtingai nuo kitų erelių, jie dažnai medžioja ne iš oro, o „pėsčiomis“. Jis dažnai laikosi netoli vandens telkinių, kuriuose peri antys. Taip pat minta dumbliais.

Lizdinės vietos. Lizduoja aukštuose retuose miškuose, dažniausiai šalia vandens telkinių - upių slėniuose ir pelkėse.

Lizdo vieta. Lizdą pastatė arba jis pats, arba jį užėmė ir atstatė kažkas kitas.Jis yra medžiuose, 8-12 m aukštyje nuo žemės, kartais iki 25 m.

Lizdo statybinė medžiaga. Statoma iš gana storų sausų šakelių.

Lizdo forma ir dydis. Dėklas yra plokščias, kraikas yra retas, daugiausia iš žievės ir plonų šakelių. Lizde paprastai būna šviežių žalių šakų. Lizdo skersmuo 700–1200 mm, lizdo aukštis 600–800 mm, dėklo gylis apie 50 mm.

Mūro ypatybės. Sankaba iš 2 (kartais 1) baltų kiaušinių su purpuriniais ir rusvais dryžiais, paprastai jų yra nedaug. Kiaušinių dydžiai: (66-72) x (51-54) mm.

Veisimo datos. Atvykimas - balandžio antroje pusėje. Klojimas - gegužės pirmoje pusėje. Jaunikliai išsirita birželio antroje pusėje, iš lizdų atsiranda maždaug rugpjūčio viduryje. Išvykimas vyksta rugsėjo mėnesį.

Plisti. Didysis erelis yra gana plačiai paplitęs mūsų šalyje, siekiantis šiaurę iki Onegos ežero, iki 60 ° šiaurės platumos Uraluose, iki Tyumeno ir Jeniseisko, pietuose - iki Kaukazo ir Tien Šano, rytuose - į Amūro regionas ir Ussuri regionas. Už mūsų sienų jis inkiluoja Vengrijoje ir Balkanuose. Vidurinėje juostoje auksinis erelis yra dubenyje, tačiau jis vis dar yra labai retas beveik visur.

Žiemoti. Migracinis vaizdas. Žiemoja Indijoje, Irane, Mažojoje Azijoje ir Indo-Kinijoje.

Ekonominė vertė. Įtraukta į Rusijos raudonąją knygą.

Buturlino aprašymas. Priešingybė Auksinis erelis marguosius erelius galima laikyti tarp mūsų erelių. Tai vidutinio dydžio ereliai, kurių sparnų plotis neviršija 170–175 centimetrų. Didysis dėmėtasis erelis turi 49–56 centimetrų ilgio sparną. Suaugę dėmėtieji ereliai nutapytas rudos spalvos, jauni yra rudi, su būdingais ochrinės-gelsvos spalvos išilginiais dryžiais. Turime du dėmėtuosius erelius - didelius ir mažus, kurie vienas nuo kito skiriasi dydžiu ir detalėmis sparno struktūra.

Paprastieji ereliai mieliau renkasi mišrius miškus, įsiterpiančius į upių slėnius, pievas, pelkes ir pelkes. Tokios atviros vietos yra mėgstamos vietos. medžioklė dėmėtieji ereliai, kurie grobio dažniausiai ieško ne skraidydami, kaip dauguma plėšriųjų paukščių, o „pėsčiomis“. Tai paaiškinama tuo, kad ropliai ir varliagyviai, taip pat pelės ir pelėnai užima reikšmingą vietą šių erelių racione. Didysis erelis dažniau persekioja paukščius nei mažasis erelis; jis dažnai būna šalia vandens telkinių, kuriuose peri antys. Tiek didieji, tiek mažieji dėmėtieji ereliai noriai valgo mėsą. Įpročiais ir judesiais šie ereliai skiriasi nuo auksinių erelių: jie yra mažiau greiti ir judrūs, jų skrydis sklandesnis.

Didysis dėmėtasis erelis atvyksta čia anksti - kovo pabaigoje vidurine juosta, kovo viduryje pietuose ir balandžio pirmoje pusėje rytuose. Atvykę paukščiai taiso lizdus. Gegužės mėnesį lizde jau yra du margi kiaušiniai (retai vienas ar trys), kurių dydis yra maždaug 6,8 x 5,4 cm. Inkubacija trunka apie 1,5 mėnesio. Dėmieji ereliai pradeda perėti jau padėję pirmąjį kiaušinį, todėl tarp viščiukų yra didelis vystymosi skirtumas. Šis skirtumas dažniausiai lemia tai, kad jaunesnis jauniklis per pirmąsias dvi savaites palikęs kiaušinį miršta nuo vyresnio amžiaus persekiojimo, tačiau jei pavojingas laikotarpis praėjo, tada abu jauniklius tėvai augina saugiai.

Rugsėjo-spalio mėnesiais - atsižvelgiant į vietovę, jis prasideda išvykimas dėmėtieji ereliai žiemoti, gulintys Indijoje, Irane, Mažojoje Azijoje ir Indo-Kinijoje. Išvykstant šiuos erelius kartais tenka stebėti grupėmis, dažniau jie skraido aukštai vienas po kito, ta pačia kryptimi, tačiau dideliais intervalais. Skrydžio metu kartais galite išgirsti dėmėtojo erelio balsą (pvz., „Yeh-yeh-yeh“ arba „yeph-yeph-yeph“).

Mažasis erelis mažesnio dydžio, aptinkamas Vidurio Europoje ir mūsų šalyje gyvena tik vakarinėse šalies dalyse - į rytus iki Leningrado ir Vakarų regionų, taip pat Ukrainos, bent jau iki Poltavos srities. Jis taip pat inkilai Mažojoje Azijoje, šiauriniame Irane ir, matyt, Kaukaze.

Rūšių aprašymai paimti iš Centrinės Rusijos paukščių ir paukščių lizdų raktai (Bogolyubov A.S., Zhdanova O.V., Kravchenko M.V. Maskva, „Ekosistema“, 2006).

Mūsų autoriaus mokomoji medžiaga apie ornitologiją ir Rusijos paukščius:
Mūsų internetinėje parduotuvėje nekomercinėmis kainomis (gamybos kaina)
gali įsigyti šią mokymo medžiagą apie ornitologiją ir Rusijos paukščius:

kompiuterinis skaitmeninis (kompiuteriams-„Windows“) Rusijos paukščių raktai, kuriuose yra 206 vidurinės juostos paukščių rūšių aprašymai ir vaizdai (paukščių, siluetų, lizdų, kiaušinių ir balsų brėžiniai), taip pat kompiuterinė programa paukščiams identifikuoti. susiduria gamtoje.
programa išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams „Android“ lauko vadovas Rusijos paukščiams (galite nusipirkti „Google Play“ parduotuvėje),
„iPhone“ ir „iPad“ programos: Rusijos paukščiai, Europos paukščiai, Rusijos paukščių balsai, Paukščių skambučiai: Europos paukščiai, Paukščių skambučiai: Šiaurės Amerikos paukščiai: Vilioklės, Lauko automatinis paukščių balso atpažinimas (juos visus galima atsisiųsti iš „AppStore“) ,
kišeniniai lauko vadovai Vidurinės juostos paukščiai (160 rūšių), Rusijos paukščiai (278 rūšys),
spalvotos identifikavimo lentelės migruojantys paukščiai, žiemojantys paukščiai,
serijos „Rusijos gamtos enciklopedija“ identifikavimo knygos: paukščiai, augintiniai,
MP3 diskai su paukščių balsais (dainos, skambučiai, skambučiai): Centrinės Rusijos paukščių balsai (343 rūšys) ir Rusijos paukščių balsai, 1 dalis: europinė dalis, Uralas, Sibiras (BN Veprintsevo muzikos biblioteka, 450 rūšių) ).

Skyriuje Gamta fotografijose taip pat surengė tūkstančius mokslinės nuotraukos grybai, kerpės, augalai ir gyvūnai iš Rusijos ir buvusios SSRS šalių bei skyriuje Natūralūs pasaulio peizažai - gamtos fotografijos Europoje, Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Afrikoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje bei Antarktidoje.

Skyriuje Metodinės medžiagos Taip pat galite susipažinti su atspausdintų vidurinės juostos augalų identifikatorių, vidurinės juostos natūralių objektų kišeninių identifikatorių, identifikavimo lentelių „Rusijos grybai, augalai ir gyvūnai“ aprašais, kompiuteriniais (elektroniniais) gamtos objektų identifikatoriais, išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių lauko identifikatoriai, sukurti ekologinio centro „Ekosistema“, metodiniai vadovai, skirti organizuoti projektinę moksleivių veiklą ir aplinkos tyrimus (įskaitant knygą mokytojams „Kaip organizuoti lauko aplinkos dirbtuves“), taip pat mokomieji filmai apie moksleivių gamtoje projektinių tyrimų veiklos organizavimą. Pirkimas visos šios medžiagos yra mūsų nekomercinėje internetinėje parduotuvėje. Taip pat galite įsigyti ten mp3 diskai Centrinės Rusijos paukščių balsai ir Rusijos paukščių balsai, 1 dalis: Europos dalis, Uralas, Sibiras.

Kur gyvena

Didysis erelis yra miško ir miško stepių zonose. Rusijoje jis veisiasi europinėje dalyje, Volgos slėnyje, Uraluose, Ob ir Jenisejaus slėniuose, Cisbaikalijoje, Užbaikalijoje, Amūro slėnyje ir Primorėje. Už Rusijos Federacijos ribų rūšių paplitimo diapazonas tęsiasi vakaruose iki Lenkijos, Rumunijos, Jugoslavijos ir Suomijos, o rytuose - į šiaurės rytinę Kinijos dalį.

Lizdui didysis erelis pasirenka aukštų kamienų miškus, esančius upių slėniuose ar pelkėse. Labai svarbu, kad šalia lizdaviečių būtų užliejamos pievos, pelkės, kirtimai, pelkės ar dykvietės. Čia erškėtinis erelis sugeba rasti sau tinkamo maisto gausą. Jis labiau gravituoja plokščių biotopų link, tačiau jį taip pat galima rasti kalnuose iki 1000 m aukštyje virš jūros lygio.

Išoriniai ženklai

Didysis dėmėtasis erelis yra tipiškas savo genties atstovas. Tai vidutinio dydžio erelis, kuris savo jėgomis ir vikrumu nenusileidžia kitiems broliams. Jis turi grobuonišką žvilgsnį, tvirtą kūną, aštrius nagus ir greitą reakciją. Šie paukščiai gali būti 75 cm ilgio, o jų svoris svyruoja nuo 1,6 iki 3,2 kg. Seksualinis dimorfizmas pasireiškia tik tuo, kad moterys paprastai yra didesnės ir masyvesnės nei vyrai. Ruda jaunų paukščių plunksna viršutinėje kūno pusėje yra padengta lengvomis lašo formos dėmėmis.Sulaukę brendimo, didieji ereliai dėvi visiškai rudą aprangą, tik pakaušis ir dugnas yra ryškiai šviesesnės spalvos. Kartais paukščiai sutinkami ne su rudais, o su ochros plunksnomis. Vaškas yra geltonos spalvos, tačiau snapas ir kojos yra juodos, jie iki pat kojų padengiami plunksna.

Gyvenimo būdas

Didieji dėmėtieji ereliai yra monogamiški paukščiai; lytinę brandą jie pasiekia trejus ar ketverius metus. Susituokusi pora kelerius metus gali užimti tą pačią lizdo vietą. Masyvus lizdas paprastai pastatomas tvirtoje senoje lapuočių medžio šakutėje. Patelė deda du kiaušinius, kurie inkubuojami apie 40 dienų. Po gimimo tarp jauniklių vyksta beviltiška kova už gyvenimą, kurioje išgyvena geriausi. Vienam jų paprastai lemta mirti nuo antrojo kanibalizmo, tokia yra šių paukščių prigimtis. Jauniklis pakyla ant sparno būdamas aštuonių – devynių savaičių.

Rudenį ereliai žiemoja šiltesnėse vietose, skubėdami į pietų Europos, Afrikos ir Azijos subtropikus ir tropikus. Didieji dėmėtieji ereliai minta daugiausia pelių graužikais ir varliagyviais. Jie iš oro žiūri į savo potencialias aukas.

Rusijos raudonojoje knygoje

Didžiojo erelio erelio gausa visur mažėja, jis nyksta iš daugelio buveinių. Rusijoje yra dvi saugomos šios rūšies populiacijos: Europos ir Tolimųjų Rytų. Abu jie yra įtraukti į antrąją apsaugos statusą turinčią Rusijos raudonąją knygą. Tarp pagrindinių ribojančių veiksnių yra tinkamų perėti medžių kirtimas, pelkių sausinimas, potvynių pievų arimas ir žmonių rūpestis.

Tai yra įdomu

Didysis dėmėtasis erelis turi gana platų paplitimo diapazoną, tačiau tuo pačiu metu jis neturi porūšio. Naujausi tyrimai parodė, kad dviejų glaudžiai susijusių rūšių - didysis ir mažasis erelis - atstovai gali susikryžminti ir suformuoti gyvybingus hibridus.

Plisti

Didysis erelis yra paplitęs Eurazijoje nuo Rytų Europos iki Šiaurės Kinijos ir Primorio krašto. Baškirijos respublikoje jis yra Archangelsko srityje. Kartais pastebimas Sverdlovsko srities šiaurėje, lizdai šalia Bilimbay miesto.

Kurgano srities teritorijoje perėjimas buvo užfiksuotas Kurtamyšo, Dalmatovskio ir Šadrinskio rajonuose.

1940 m. 5 poros lizdavosi Čeliabinsko srityje Ilmenskio rezervato teritorijoje. 1930 metų pabaigoje lizdai buvo užfiksuoti Troitsky laukinės gamtos prieglobstyje. Šiuo metu vieniši paukščiai yra užfiksuoti Ilmenskio draustinyje, Chebarkulsky ir Oktyabrsky rajonuose.

1 - 2 poros peri Vostochno-Uralsky draustinyje. Etkul rajone užfiksuoti erškėtinių erelių susikaupimai iki 5 - 7 suaugusių žmonių.

Šviesos paukštis morfas buvo sutiktas tik vieną kartą - 2003 m. Liepos 25 d. Netoli Varšavskio kaimo, Kartalos rajone.

Buveinė

Gyvena užliejamuose miškuose, ežerų apylinkėse, didelėse aukštapelkėse. Dieta apima mažus graužikus, varles, paukščius, driežus, gyvates. Kartais jis gali žvejoti sekliame vandenyje, maitintis dumbliais.

Lizdai medžiuose. Lizdas yra gana didelis paukščio dydžiui, dažniausiai daugiametis su šviežiomis žaliomis šakomis, o tai gerai užmaskuoja vainiką. Sankaboje paprastai būna 2 balti kiaušiniai su rausvomis ir rusvomis dėmėmis, kuriuos patelė inkubuoja 42–44 dienas.

Skaičius

Rūšių skaičius neviršija 40 porų. Ribojantys veiksniai yra šie:

  • miškų užliejimas miškuose,
  • nerimas perėjimo laikotarpiu,
  • brakonieriavimas.

Saugumas

Rusijos Europos dalies rūšių populiacija yra įtraukta į Rusijos Federacijos raudonąją knygą ir CITES konvencijos II priedą. Lizdavietės yra saugomos valstybiniame komplekse „Zavidovo“, taip pat kai kuriuose gamtos draustiniuose.

Būtina atlikti darbus siekiant išsiaiškinti šiuolaikinį rūšies lizdą. Sukurkite apsauginę zoną aplink lizdus, ​​visiškai uždraudę miškininkystę ir melioraciją.

Biologijos ir ekologijos ypatybės

Lizda daugiausia aukštuose miškuose (daugiausia pelkėtuose alksnių miškuose), esančiuose šalia vandens telkinių ir atvirose vietose. Monogamiškas vaizdas. Daugelį metų jis okupavo lizdus. Sankaboje paprastai yra 2 kiaušiniai, tačiau, kaip taisyklė, išgyvena tik vienas jauniklis. Inkubacija trunka 42–44 dienas, viščiukas iš lizdo palieka 60–65 dienas po išsiritimo. Maistas gaminamas iš pelių panašių graužikų ir varliagyvių. Migruojančios rūšys (13, 14).

Ribojantys veiksniai

Mažas reprodukcinis potencialas ir dažni hibridizacijos atvejai su erškėtu ereliu (15, 16, 17). Svarbiausi antropogeniniai veiksniai yra potvynių pievų nusausinimas ir arimas, lizdams tinkamų medžių iškirtimas ir pelkėtų miškų plotų nusausinimas, trikdžių faktoriaus padidėjimas ir brakonieriavimas (įskaitant šaudymą iškamšų gamybai).

Saugumo priemonės, kurių buvo imtasi

Rūšis įtraukta į CITES konvencijos II priedą. Jis yra įtrauktas į visas esamas gretimų teritorijų raudonąsias knygas. Lizdinės vietos Maskvos srityje yra saugomos valstybiniame komplekse „Zavidovo“ ir regioninės reikšmės rezervatuose Taldomsky, Sergiev Posad ir Lotoshinsky rajonuose.

Rūšių išsaugojimo gamtinėmis sąlygomis rekomendacijos

Kova su nelegalia taksidermija ir prekyba kimštais plėšriais paukščiais. Natūralių paminklų statuso suteikimas lizdams už esamų saugomų teritorijų ribų, nustatant buferinę zoną, kurios spindulys aplink lizdą yra 1 km, ir visiškai uždraudus čia kirsti ir melioruoti. Gamtos rezervato organizavimas Tsna ir Shya tarpupyje. Dirbtinių lizdų platformų, kuriose lengvai gyvena rūšys, įrengimas (6, 18).

Rekomenduojama ir cituojama literatūra

Raudonoji Maskvos srities knyga 1. Stepanyanas, 2003 m., 2. Ptušenko, Inozemcevas, 1968 m., 3. Voronkovas, 1903 m., 4. Voronkovas, 1907 m., 5. Smolinas, 1948 m., 6. Rezervato faktų knyga „Kranų tėvynė“ (rankos.), 7. Jegorjevsko žemės gamta, 2006, 8.G.S. Eremkinas, asmeninis komunik., 9. Garitskiy, 1997, 10. Maskvos ir Maskvos srities paukščiai-2000, 2002, 11. Maskvos ir Maskvos srities paukščiai-2001, 2003, 12. V.I. Nikolajevas, asm. commun., 13. Snow, Perrins, 1998, 14. Galushin, 1971, 15. Bergmanis et al., 2001, 16. Lohmus, Vali, 2001, 17. R.F. Štarevas, asm. soobshch., 18. Esė sudarytojo duomenys. Sudarė A.L. Miščenka.

Išvaizda

Didysis dėmėtasis erelis („Aquila clanga“) - vidutinio dydžio erelis: jo kūno ilgis yra 65–73 cm, o svoris - 1,6–3,2 kg. Moterys ir vyrai yra vienodos spalvos, tačiau moterys yra didesnės nei vyrai. Didysis erelis yra šiek tiek didesnis ir tamsesnis už artimiausią giminaitį Mažąjį erelį, tačiau lauke šios rūšys praktiškai nesiskiria. Suaugusių paukščių plunksna yra vienspalvė, tamsiai ruda, pakaušis ir apatinė uodega yra šiek tiek šviesesnės spalvos, skraidymo plunksnos yra juodos su šviesiais vidinių tinklų pagrindais, uodegos plunksnos yra tamsiai rudos, kartais skersai skersai juodos spalvos. Kartais yra asmenų, kurių pagrindinė ruda spalva pakeičiama ochra-gelsva. Jauniklių plunksna su šviesiomis ašaros formos dėmėmis viršutinėje kūno pusėje taip pat yra šviesos variacija, kurioje vyrauja ochros-aukso tonas. Didžiojo erelio erškėčio snapas ir nagai yra juodi, vaškiniai ir kojos geltoni. Kojos plunksnos iki pirštų.

Reprodukcija

Medžiuose inkiluoja didysis dėmėtas erelis, tas pats lizdas naudojamas jau kelerius metus. Gegužę patelė deda 1-3, bet dažniau 2 margus kiaušinius. Inkubacija prasideda nuo pirmojo kiaušinio, todėl jaunikliai išsirita po 40 dienų inkubacijos ne tuo pačiu metu, o jauniausias dažnai miršta. Būdami 8–9 savaičių amžiaus didmargalio erelio jaunikliai skraido ant sparno ir, atsižvelgiant į perėjimo vietą, rugsėjį ar spalį žiemą išskrenda su tėvais.

Išsaugojimo būklė

Didysis dėmėtasis erelis - retas paukštis, jis įtrauktas į IUCN raudonąjį sąrašą su „pažeidžiamų rūšių“ statusu.

Pin
Send
Share
Send
Send